Чим лікувати горло при ангіні

By / 4 года ago / Ліки / No Comments

 

 

 

Тонзиліт відноситься до серйозного захворювання ЛОР-органів, яке вражає слизову оболонку мигдалин. Як відомо, гланди виконують захисну функцію. Вони запобігають попадання вірусів і бактерій в респіраторні шляхи. Але якщо імунна функція ослаблена, то гланди не справляються зі своїм завданням. На тлі чого і розвивається запальний процес в мигдалинах. Щоб не допустити розвитку серйозних ускладнень, потрібно знати, чим знеболити горло при ангіні.

Надання першої допомоги при ангіні

Ураження глотки і гланд є не тільки важкою хворобою, але і небезпечною в плані негативних наслідків. До перших симптомів захворювання відносять підвищення температурних значень, сильні болючі відчуття в області горла, поява гнійного плівки на слизової оболонки. При відсутності лікування спостерігається набрякання лімфатичних вузлів та інтоксикація організму. Щоб запобігти розвитку ускладнень, потрібно знати, чим лікувати горло при ангіні.

У якості першої допомоги в домашніх умовах можна промивати горло з розчинами соди і солі, Фурациліну або Хлоргексидину. Здійснювати маніпуляції рекомендується на 1-2 день хвороби через кожну годину. Як тільки ангіна, біль у горлі, набряк мигдаликів підуть на спад, можна зменшити кількість процедур до 4-6 разів. Що примітно, такий метод лікування дозволений дорослим, дітям, вагітним і годуючим жінкам.

Як знеболити горло в домашніх умовах? Вираженим протизапальним ефектом володіють трав’яні настої на основі шавлії, календули, ромашки. Для приготування знадобиться ложка сухих квіток і гуртка кип’яченої води. Компоненти з’єднуються між собою, після чого відвар настоюється близько двох годин. Полоскання здійснюються 4-5 разів на добу.

Якщо болить горло при ангіні, як лікувати патологію? При відсутності температури вище 37,5 градуса можна скористатися зігріваючими компресами. Пов’язки, просочені в лікарському розчині або горілці, накладають навколо горла і залишають на кілька годин. Дітям роблять компреси на основі меду, сирого чи вареного картоплі, сиру.

 

Чим знеболити горло при ангіні дитині

Ангіна — один з найпоширеніших захворювань у дітей у віці від 1 до 10 років. Це пов’язано з недостатньо сформованою імунною системою. При розвитку недуги дитина скаржиться на сильний біль у горлі, відмовляється їсти і пити. Немовлята перебувають у постійному неспокої, плачуть і погано сплять.

Якщо батьки запідозрили про наявність тонзиліту у малюка, то потрібно терміново викликати лікаря. Після огляду він поставить точний діагноз і порадить, як полегшити біль в горлі при ангіні.

Таблетки та пастилки розсмоктують

Вони роблять виражений протизапальний, анестезуючий та антибактеріальний ефект. До їх складу входять ефірні масла, ментол і рослинні екстракти. Допускаються до застосування у дітей старше 3 і 6 років. Перед застосуванням варто ознайомитися з інструкцією. До цієї групи медикаментів відносять:

  • Стрепсілс;
  • Фарингосепт;
  • Себидин;
  • Декатилен;
  • Лизобакт;
  • Граммидин.

 

Спреї

Зрошують всю ротоглоточную порожнину і надають ефект безпосередньо у вогнищі запалення. Такі ліки створюють захисну плівочку, завдяки чому діючі речовини впливають довше і надають тканинам відновитися. Проявляють антисептичний, заспокійливий та протизапальний ефект. До часто призначуваних відносять:

  • Стопангін;
  • Каметон;
  • Гексорал;
  • Тантум Верде.

Дозволені до застосування у дітей старше 3-4 років.

 

Масляні розчини для змазування мигдалин

Такий тип процедури використовується для лікування дітей молодше 3 років. Як зняти біль у горлі при ангіні? Немовлятам можна препарати у вигляді Хлорофіліпту, Люголя, обліпихової олії.

Полоскання горла

Допомагають послабити больовий синдром. Цілющі розчини можна робити з морської солі, Фурациліну, соди. Також в аптеці можна придбати готові рідини для полоскання горла.

Таблетки розсмоктуються до 3-4 разів на добу. Полоскати горло при гострому перебігу рекомендується до 6-10 разів на добу. Після того як біль спаде, кількість маніпуляцій зменшують до 4-5 разів. Змащувати мигдалини слід через 30 хвилин після прийому їжі. Повторюється процедура до 4 разів за день.

Чим знеболити горло при ангіні дитині, якщо температурні показники перевищують 38 градусів? Тоді на допомогу прийдуть протизапальні препарати, які виявляють знеболювальний і жарознижувальний ефект. У дитячому віці краще давати сиропи або ставити свічки на основі парацетамолу або ібупрофену.

 

Медикаментозні препарати

Однією з головних причин тонзиліту є вірусна і бактеріальна інфекція. Якщо імунітет знаходиться в нормальному стані, то організм зможе побороти мікробів самостійно. В іншому випадку хвороба набирає обертів і характеризується яскраво вираженими симптомами.

Що робити при больовому синдромі? Лікування може включати не тільки застосування місцевих, але і системних препаратів.

Воно передбачає застосування:

  • Антибактеріальних засобів. Дітям частіше призначають антибіотики з групи пеніцилінів: Амоксиклав, Аугментин, Флемоксин Солютаб. Вони вважаються безпечними для дитячого організму та дозволені до застосування у малюків з народження. При відсутності позитивного результату їх замінюють на цефалоспорини в уколах або макроліди;
  • Пробіотиків. Повинні прийматися з першого дня прийому антибіотиків. Нормалізують стан кишкової мікрофлори. Продаються у вигляді саші. Порошкоподібну масу перемішують з водою або грудним молоком. До цієї групи препаратів відносять Біфіформ, Аципол, Нормобакт;
  • Противірусних препаратів. Потрібні тільки в тому випадку, якщо хвороба була викликана вірусами. Підвищують імунітет. Малюкам ставлять свічки Віферон. Дітям старше 3 років призначають таблетки: Анаферон, Кагоцел, Эргоферон.

Інтоксикація організму веде не тільки до появи больового синдрому в горлі, але також в м’язових і суглобових тканинах. Щоб швидко позбутися від симптомів тонзиліту, слід використовувати анальгетики системного характеру. Їх діючі речовини впливають на синтезування арахідонової кислоти. Вона бере безпосередню участь у продукуванні ферменту, який відповідає за вироблення простагландинів.

Для лікування дорослих і дітей використовують знеболювальне для горла у вигляді:

  • Ібупрофену. Проявляє антифлогистическое, болезаспокійливу і антипиретическое властивість. Застосовуються для усунення болю помірного характеру;
  • Напроксену. Усуває больовий синдром та субфебрильну лихоманку. Така дія відбувається завдяки пригніченню активності медіаторів запального процесу і лізосом;
  • Нурофена. Вплив медикаменту спрямоване на зменшення чутливості больових рецепторів до впливу серотоніну, тим самим ліквідуються катаральні процеси.

Зменшити біль у горлі допоможуть спреї та аерозолі. Вони надають не тільки болезаспокійливу властивість, але і антифлогистическое. Щоб продовжити дію препарату, після процедури не можна їсти і пити протягом однієї години.

До цієї групи засобів відносять:

  1. Биопарокс. Показує активність проти бактерій і грибків. До складу входить фузафунгин. Це антибіотик місцевої дії.
  2. Інгаліпт. Антисептичний препарат, вплив якого спрямоване на купірування больового синдрому.
  3. Каметон. Спрей з комбінованим дією, який сприяє знешкодженню та знеболювання слизової оболонки в горлі.

Тривалість медикаментозної терапії залежить від типу ангіни, наявності ускладнень та віку пацієнта. У середньому лікувальний курс триває від 7 до 10 днів.

 

Засоби народної медицини

Тонзиліт небезпечний своїми ускладненнями. Якщо під час не вжити жодних дій, то інфекція пошириться по всьому організму і вразить серце, нирки і суглоби.

На ранніх стадіях хвороби лікування горла при ангіні можна проводити за допомогою народних методів. Є багато різних рецептів, які показують хороший результат:

Молоко з медом

Найпоширеніше засіб від болю в горлі. Його добре приймати перед сном, так як він заспокоює слизову оболонку і сприятливо позначається на нервовій системі. Щоб його приготувати, береться стакан молока. Нагрівається до температури 40 градусів. Після чого додається шматочок вершкового масла і ложка меду.

Настій з трав

Для приготування знадобляться ромашка, евкаліпт і календула. Збір трав заливається кухлем кип’яченої води і настоюється близько двох годин. Після чого проціджують. Полоскати горло таким настоєм слід вранці та ввечері.

Буряк з оцтом

Овоч промивається під струменем води, очищається від шкірки. Потім натирається на дрібній тертці. За допомогою марлі сік віджимається. В отриману масу додається ложка столового оцту. Якщо розчин готується для дітей, то краще використовувати яблучний вид продукту. Все ретельно перемішати. Полоскати горло коштує від 4 до 6 разів на добу. Процедуру виконують до тих пір, поки не настане одужання.

Каланхое або алое

Такі види рослин є практично в кожному будинку. Їх добре використовувати при появі перших ознак ангіни. Ефективно справляються з вірусами. Для приготування лікувального розчину береться декілька листків. Вони промиваються під водою, подрібнюються. Через марлю сік віджимається і в рівних пропорціях перемішується з теплою кип’яченою водою. Полоскання слід проводити через кожні 2-3 години до зникнення неприємної симптоматики.

Імбир з лимоном і медом

При підвищенні температури допоможе жарознижувальний і протизапальний напій. Для його приготування береться корінь імбиру і натирається на дрібній тертці до стану порошку. Додається часточка лимона. Заливається водою температурою не більше 40 градусів. Перемішується і додається ложка меду. Приймати краще перед сном.

Такі методи лікування допоможуть позбутися від болю та інших неприємних симптомів, які виникають при ангіні. Але не варто забувати про основний лікуванні.

Полоскання горла при ангіні

Тонзиліт характеризується запальним процесом в області мигдалин і глотки. Тому терапія повинна бути спрямована на усунення больового синдрому. Одним з таких способів вважається полоскання горла. Розчини можна готувати з підручних компонентів або лікарських трав.

Чим зняти неприємні симптоми при ангіні? Є кілька рецептів по приготуванню цілющих засобів:

  1. На основі ромашки. Щоб приготувати настій, беруть суху сировину або збір з аптеки. Дві ложки трави заливаються кухлем кип’яченої води і настоюють близько 20-30 хвилин. Після чого розчин проціджують. Полоскати горло рекомендується 3-5 разів за добу.
  2. На основі соди і солі. Для приготування ліків підійде або кухонна йодована сіль. У склянку з водою додається половина ложки соди і стільки ж солі. Розчин не повинен бути дуже сильним, інакше це призведе до подразнення і сухості слизової оболонки. Компоненти перемішуються до повного розчинення білих кристалів. Повторювати маніпуляції рекомендується до 5-6 разів у день.
  3. На основі морської солі. Такий вид розчину добре підходить для дітей, вагітних і годуючих жінок. Морська сіль має унікальний склад. У неї входять важливі для людського організму компоненти. При цьому вона м’яко і дбайливо впливає на слизову. Для приготування рідини береться стакан охолодженої кип’яченої води і ложка солі. Полоскати горло слід через кожні 2 години після вживання їжі.

Полоскання допомагає вивести з ротової порожнини мікроби і продукти їх життєдіяльності. Під час процедури вимивається гнійний наліт, пробки очищаються. Така процедура буде корисною як при гострому, так і при хронічному перебігу.

 

Інгаляції

При ангіні проводяться інгаляції. Їх перевага в тому, що вони не мають побічних ефектів, мають мінімум протипоказань і дозволені до використання у малюків грудного віку. Існує два види процедури: небулайзерный і паровий.

Перший спосіб передбачає застосування спеціального приладу. В стаканчик додається ліки, перемішане з фізрозчином. При включенні пристрій видає хмара, до складу якого входять частинки препарати. При вдиханні вони осідають на слизову оболонку і проникають в глибокі шари тканин.

Парові інгаляції можна дітям старше 5 років. Малюкам не рекомендується проводити таку процедуру, так як їх дихальні шляхи дуже чутливі, що може призвести до опіку слизової. У кип’ячену воду додаються ефірні масла, сода з йодом, трави.

При виконанні інгаляцій спостерігається наступне вплив у вигляді:

  • прискорення процесу одужання;
  • зменшення терміну медикаментозного лікування;
  • запобігання розвитку серйозних ускладнень;
  • пом’якшення больового синдрому;
  • зменшення набряклості мигдалин.

Розчини для інгаляцій можна робити на основі:

  • Фурациліну. Береться таблетка і подрібнюється до стану порошку. Розчиняється у воді. Потім в рівному співвідношенні змішується з розчином;
  • Кромгексала. Допомагає швидко зняти набряклість з гланд і зменшити біль. Ліки в об’ємі 1 мл перемішується з 3 мл фізрозчину;
  • негазованої мінеральної води «Єсентуки», «Боржомі», «Нарзан».

Небулайзерные інгаляції можна робити з фізрозчином. Необов’язково його з чимось перемішувати.

Процедура виконується після прийому їжі через 30-40 хвилин. Після проведення маніпуляцій забороняється виходити на вулицю, їсти і пити протягом 1-1,5 годин. Здійснюються інгаляції 2-3 рази на добу.

 

Що не можна робити при ангіні

Не всі заходи можна при тонзиліті. Якщо у пацієнта спостерігається гострий перебіг з підвищенням температури вище 37,5 градуса і відділенням гною, то під заборону потрапляє:

  • куріння і розпивання спиртних напоїв;
  • прикладання до горла зігріваючих компресів;
  • вживання гострої, пряної, грубою, холодної та гарячої їжі;
  • прогрівання в ваннах.

Не варто займатися самолікуванням. В іншому випадку інфекція пошириться на сусідні органи і викликає серйозні ускладнення. При неправильно підібраному лікуванні ангіна переростає в хронічний тонзиліт.

Профілактика

Не існує таких правил, які дозволяють повністю уникнути розвитку запального процесу в області мигдалин. Але лікарі дають кілька рекомендацій. Вони допомагають підтримати імунітет в нормальному стані, щоб організм зміг самотужки побороти збудника.

Сюди відносять:

  • відсутність контакту з хворими людьми. Якщо уникнути цього не виходить, те в суспільстві, потрібно надягати спеціальну маску;
  • регулярне провітрювання кімнати. Проводити такі заходи потрібно як мінімум 3 рази в день. Якщо людина працює, то можна з ранку відкрити вікно і залишити на цілий день до вечора;
  • зволоження повітря. Сухе повітря подразнює слизову оболонку. Якщо на тканинах горла з’являються мікротріщини, туди потрапляють мікроби. При сприятливих умовах вони починають стрімко розмножуватися. Щоб це запобігти, можна розвішувати по квартирі мокрі рушники або використовувати зволожувач;
  • виділення хворого окремої посуду, предметів гігієни та постільної білизни;
  • загартовування організму за допомогою контрастного душу і щоденних прогулянок на свіжому повітрі;
  • заняття спортом, виконання помірних фізичних вправ;
  • своєчасне лікування захворювань порожнини рота і усунення каріозних утворень;
  • відмова від згубних звичок у вигляді куріння і прийому алкоголю;
  • проходження вітамінного курсу 2-3 рази в рік.

Якщо регулярно дотримуватися цих порад, то вдасться уникнути виникнення ангіни. При появі перших ознак слід якомога швидше звернутися до лікаря і не займатися самолікуванням.