Промивання носа Хлоргексидином при гаймориті

By / 4 года ago / Ліки / No Comments

 

 

 

Хлоргексидин дешевий антисептик, отпускающийся в аптеці без рецепта. Ліки застосовується для знезараження ранових поверхонь, шкірних покривів, медичного інструментарію. Препарат не викликає сухості і печіння, тому часто застосовується в ЛОР практиці для промивання носових пазух. Хлоргексидин при гаймориті знищує патогенні мікроорганізми, що скупчилися в порожнині носа, і таким чином, перешкоджає їх поширенню вище.

Що таке хлоргексидин і як він працює

Лікарський засіб успішно застосовується в медицині більше 50 років. Це антисептик, застосовується у вигляді дезінфікуючого препарату. Випускається ліки в розчині, спреї і суппозитроиях, застосовується зовнішньо і ректально. Препарат синтетичного походження, що містить похідні бигуанида, які активно діють проти широкого спектру вірулентних мікроорганізмів:

  • грампозитивних і грамнегативних бактерій;
  • грибів роду Кандида;
  • збудників туберкульозу;
  • найпростіших;
  • вірусу герпесу.

Менш активно він діє проти спор бактерій, а також кислотостійких мікробів, абсолютно не впливає на лактобактерії. Навіщо і чи можна промивати ніс при гаймориті хлоргексидином, адже засіб призначений для зовнішнього застосування? Ліки володіє широким спектром дії, що негативно впливає на стафілокок, викликає гайморит. В даному випадку він забезпечує:

  • видалення накопиченої слизу в пазухах;
  • противірусна дія;
  • усунення грибкової інфекції;
  • дезінфекцію тканин.

Крім цього він попереджає попадання інфекції в придаткові пазухи. За яких саме патологіях використовується хлоргексидин, вказує інструкція. Застосування ліків при гаймориті у вигляді засобу для промивання пазух, відводиться важлива роль у процесі проведеної терапії. Це обумовлено фармакологічною дією препарату.

Хлоргексидин руйнівно діє на мембрани патогенних мікроорганізмів, що призводить їх до загибелі.

Як можна хлоргексидином при гаймориті і синуситах промити ніс, розписано в інструкції по застосуванню препарату.

 

Гайморит — коли можна застосовувати препарат



Промивання носових пазух антисептиками є самим ефективним методом лікування гаймориту вірусної етіології. Носові промивання носа хлоргексидином при гаймориті можна проводити вдома. Але перед процедурою слід уважно вивчити інструкцію, а також перевірити концентрацію розчину. Для проведення промивання носових пазух беруть 0,05% розчин, який готовий до застосування, і розводити його не слід. Якщо взяти ліки більш високій концентрації, то можлива поява дискомфорту слизової носа у вигляді печіння і сухості.

Після носового полоскання відгуки пацієнтів самі позитивні. Вони відзначають, що промивання носа хлоргексидином при гаймориті допомагає дихати легше, ходу очищаються від слизу, але при цьому їх поверхня не пошкоджується. Препарат не викликає неприємної сухості в порожнині носа, але в той же час, усуває біоплівку, що утворюється з колоній патогенних мікроорганізмів, що важливо при лікуванні даної патології. Ліками можна промивати ніс дітям, тільки слід строго дотримуватися рекомендацій інструкції, а ще краще, перед проведенням процедури порадитися з лікарем.

На думку отоларингологів Хлоргексидин ефективний засіб у боротьбі з гайморитом, але використовувати його потрібно обережно. Часте застосування ліків порушує функцію слизової оболонки з продукування антитіл до патогенним мікробам, що підвищує ризик розвитку інфекційних ЛОР-захворювань.

 

Можна промивати ніс хлоргексидином при гаймориті

Причиною гаймориту є простудні захворювання інфекційної природи, а також «дрімаючий» стафілокок, проявляє свою активність при зниженні загального імунітету. Можна промивати пазухи носа при гаймориті хлоргекидином, який при цьому спостерігається ефект?

Хлоргексидин руйнує оболонку грамнегативних мікробів, до яких відноситься стафілокок. Це викликає їх загибель, знижує запалення слизової оболонки, звільняє носові ходи від скопилася слизу. Хлоргексидин знищує інфекцію і сприяє одужанню. Після проведеного носового промивання хворі відразу відчувають полегшення. Молекули препарату позитивно заряджена, зв’язується з негативною областю стінок мембрани мікроорганізму, відбувається швидке поглинання препарату і руйнування оболонки клітини мікроба.

Хлоргескидин володіє тривалою дією, оскільки здатний зв’язуватися з молекулами білка, що знаходяться в слизовій оболонці. Це уповільнює виведення препарату, тому промивання можна проводити 1-2 рази на добу. Істотно не знижує лікувальної дії ліки наявність у носових ходах біоматеріалу (кров, гній). Підвищення температури кошти для промивання, навпаки, активує дію ліків.

 

Як розводити препарат для промивання носа

Промивання носа при гаймориті надає позитивну дію. Воно знімає запалення, очищає пазухи від слизу, сприяє відновленню носового дихання. Краще брати для процедури 0,05% розчин хлоргексидину, але якщо такого немає під рукою, а процедуру потрібно провести, то розводять ліки. Більш концентровані розчини призводять до опіку слизової, тому потрібно вміти правильно готувати розчин.

Якщо ліки 5% концентрації, то до 2 мл такого розчину додають 198 мл дистильованої води. Приготувати 0,05% розчин хлоргексидину з 20% можна шляхом додавання до 0,5 мл засобу 195,5 мл води. В обох випадках виходить 200мл 0,05% розчину. Саме така суміш є безпечною для промивання носових пазух. Якщо немає дистильованої води, то її можна замінити постигла кип’яченою.

Інструкція по промиванню хлоргексидином

Дана процедура показана при гострому бактеріальному гаймориті, а також запаленні гайморових пазух, викликаному вірусним ураженням. Щоб промити ніс використовують маленьку спринцівку, шприц без голки, чайничок, а деякі хворі просто набирають ліки долонькою і втягують його носом. Методика виконується покроково.

  1. Потрібно звільнити носові ходи від скопилася слизу. Для цього закапувати в кожну ніздрю по 1-2 кап назальних крапель («Галазолін», «Нафтизин», «Фармазолин»).
  2. Підігріти розчин хлоргексидину до 37*С. Це підвищить активність ліки.
  3. Нахиляють голову на бік і поводять промивання таким чином, щоб рідина з однієї ніздрі потрапила в іншу. Якщо розчин потрапив у рот, то ковтати його не можна – постраждає шлунок.
  4. Після процедури слід посидіти, але лягати не можна.

Під час виконання маніпуляції хворий може відчувати легке печіння, але якщо дискомфорт посилюється, то слід ще розвести препарат. Курс лікування хлоргексидином 6-7 днів. Повторювати процедуру слід двічі на добу, максимум 3 рази. Кількість розчину для промивання становить 150-200мл.

Варто відзначити, що маніпуляцію можна проводити дітям, старше 7 років. Дана процедура проводитися 1-2 рази в день, по 2 кап в кожну ніздрю. Лікування проводять протягом тижня.

 

Протипоказання для промивання

Хлоргексидин безпечне ліки, за умови використання його згідно інструкції. Але це лікарський препарат і він має свої протипоказання:

  • алергія;
  • викривлення перегородки;
  • сильний набряк слизової носа;
  • діти до 7 років.

Не можна застосовувати засіб при наявності алергії на складові, а також схильності до алергічних проявів. Щоб визначити чутливість до препарату, слід закапати в ніздрю 1-2 кап найменш концентрованого розчину (0,02%). Якщо відчувається печіння, то використовувати ліки не можна. Якщо є викривлення носової перегородки, то застосування хлоргексидину недоцільно через неефективність. При набряку слизової перш, ніж приступити до лікування, потрібно зняти набряклість.

Є люди, у яких дуже чутлива слизова носа. Таким хворим не варто проводити процедуру, щоб не травмувати оболонку. Немає даних про негативний вплив препарату на матір та дитину під час його застосування при вагітності. Тим не менш, використовувати хлоргексидин вагітним жінкам слід лише в крайніх випадках і тільки за рекомендацією лікаря.

У будь-якому випадку, перед проведення процедури промивання, потрібно порадитися з лікарем про доцільність виконання маніпуляції.