Ліки від кашлю

By / 4 года ago / Ліки / No Comments

З настанням осені підвищується ступінь захворюваності населення. До поширених симптомів застуди відносять кашель різного характеру. Хвора людина часто використовує ліки від кашлю. При простудних хворобах головне не захоплюватися самолікуванням, щоб уникнути ускладнень. Лікар огляне пацієнта і випише потрібний препарат. Хворий може самостійно вибрати лікарський засіб. Докладно про вибір препаратів від кашлю розповість стаття нижче.

Якими бувають ліки від кашлю

Які ліки від кашлю сьогодні являє аптечний ринок? Противірусні засоби поділяються на види. Читачеві пропонується ознайомитися з цими видами для індивідуального підбору ліків.

Вид Особливість
Препарати, що пригнічують рецептори кашлю У складі містяться спеціальні речовини, що впливають на центри кашлю у головному мозку. Засіб надає полегшення в області дихальних шляхів, впливаючи на ті, що перебувають там нерви і рецептори. Також ліки приводить в норму слизову дихальної системи, діючи як анестетик. Хворому слід прочитати інструкцію перед застосуванням, так як є ряд протипоказань і побічних ефектів. Застосовується при наявності сухого кашлю відсутності мокротиння.
Муколітичні засоби Головний діючий компонент ацетилцистеїн, який розріджує мокротиння в дихальних шляхах і виводить її назовні. Лікар призначить муколитик у разі перших виділень густого мокротиння.
Протизапальні ліки Спрямовані на усунення слабкості і втоми в організмі шляхом придушення запального процесу. Нерідко такі засоби виписуються при випадках підвищення температури і спека.
Засоби, що володіють властивістю бронхолітичних Виписуються лікарем при спостереженні у хворої людини різких спазмах в бронхах. Препарати ліквідують вищевказаний симптом і розслаблюють гладку мускулатуру бронхів. Відповідно, напади кашлю переносяться легше. Призначають людям з такими діагнозами, як бронхіт і йому подібні, як ліки, що пригнічують кашель.
Комбінація речовин При використанні комбінованих ліків хворий позбавляється відразу від декількох простудних симптомів. Найбільш популярна форма випуску — таблетки. Можуть прийматися по одній таблетці вранці і ввечері.
Відхаркувальні ліки Речовини, які знаходяться у складі даного коштів, допомагають відхаркувати накопичився в дихальних шляхах густий секрет. Такі дієві медикаменти призначаються тільки після відвідин лікаря, так як при самостійному лікуванні виникає ризик надмірного подразнення здорової слизової, якщо кашлю при застуді немає.

Хороші ліки від кашлю розподілені за видами та назвами у наступних розділах статті.

Комбіновані препарати


В групу популярних засобів, у складі яких комбінуються речовини різних видів ліків проти кашлю, входять наступні найменування ліків:

  1. Туссин +. Ефективно усуває кашель і розріджує мокротиння. Кашель з непродуктивного стану перетікає в продуктивне, полегшуючи захворювання. Лікар призначить ліки при запаленнях в дихальній системі. Форма випуску — сироп. Зазвичай продається в комплекті з маленьким стаканчиком для зручного дозування, відповідний за обсягом чайної ложки. Головний компонент — гвайфенезин. Діє протягом 5 годин після прийому. Рекомендується приймати близько 5 разів на день виключно після трапези. Має ряд протипоказань і побічних ефектів, тому перед покупкою даного ліки необхідно проконсультуватися з лікарем.
  2. Бронхолитин. Випускається виключно у формі сиропу. Активні речовини — ефедрин та глауцин. Від кашлю дорослим рекомендується вживати по 10 мл 3 рази на день. У дітей доза прийому знижена вдвічі — 5 мл 3 рази на день. Також має ряд протипоказань, з якими необхідно ознайомитися. Активний елемент ефедрин сприяє розширенню бронхів, тим самим звужуючи судини і усуваючи набряки бронхіальних тканин.
  3. Лорейн. Ефективне ліки від кашлю Лорейн представлено у формі порошку для розчинення в капсулі і таблетках. До складу входять 3 активних компоненти: парацетамол, хлорфенамин і фенілефрин. Отже, препарат чинить жарознижувальну та антигістамінну дію. Вживання ліки при кашлі у дорослих не перевищує 2 таблетки через кожні 4 години. Дітям після 6 років по 1 таблетці кожні 4 години.

 

Муколітики

Муколітики спрямовані на позбавлення сухого кашлю, подразнює слизову дихальної системи. Далі в таблиці наведено відомі муколітики, які можуть бути цікаві читачеві:

 

Назва Походження Склад і властивості
Поспан Рослинна Створений німецькими фахівцями в галузі охорони здоров’я. В складі немає барвників і підсолоджувачів. Основний компонент — екстракт листя плюща. Випускається у формі крапель, сиропу та таблеток. Замість підсолоджувача використовується фруктоза. Ідеальний препарат від кашлю для дітей у віці менше року.
Мукоміст Синтетичне Ліки призначене для інгаляцій від кашлю. Призначається лікарем при труднощах відкашлювання мокротиння. Продається в аптеках у вигляді порошку в ампулах. До складу входить 200 грам ацетилцистеїну. Інгаляції допомагають відхаркувати скопилася в легенях мокротиння.
Линкас Рослинна Випускається у формі сиропу, пастилок і мазі. До складу входять тільки сухі екстракти рослин:

● корінь солодки;

● квітки алтеї;

● плоди кордии;

● квіти фіалки;

● листя адхатоиды;

● листки ісопу;

● плоди, коріння довгого перцю;

● коріння галанга;

● листки і квітки оносмы.

У пастилки додають ментол і олія евкаліпта. Всі форми препарати націлені на усунення запалення легенів і бронхів, спека і спазмів. Патологічні утворення, що виникають внаслідок простудного захворювання, залишають організм людини під впливом цього ліки.

АЦЦ Синтетичне Це муколітичний засіб продається на полицях аптеки у формі сиропу, таблеток, порошку і розчинів для інгаляцій. Дія направлена на розрідження густого секрету, що утворився в дихальних шляхах, і зняття запалення. Від кашлю для дорослих дозування буде наступна:

● 2-3 таблетки зі 100 грамами ацетилцистеїну на день;

● якщо в 1 таблетці містить ацетилцистеїну 600 грам, то приймати по 1 таблетці на добу.

Дітям рекомендується давати при застуді по половинці однієї таблетки 3 рази на день.

Слід зазначити, що муколітики поділяються на групи: відхаркувальні та протикашльові. Описи з прикладом йдуть далі.

 

Відхаркувальні

Коли з-за простуди вражаються верхні дихальні шляхи, лікар призначає відхаркувальний засіб. Захворювання верхніх дихальних шляхів і чим їх лікують:

  • Пневмонія, по-іншому запалення легенів. У занедбаному стані ГРЗ перетікає в пневмонію, яка характеризується запаленням тканин легенів, викликаним потрапили в організм вірусами. Лікують початкові стадії пневмонії інгаляційними препаратами. Так, Лазолван або Амбробене інгаляційний для інгаляції при кашлі, в складі якого міститься активна речовина амброксол, допомагає виводити гнійні освіти з легких. Для лікування можна придбати небулайзер. Інгалятора такі практично сконструйовані і зручні у використанні.
  • Бронхіт. Під час розвитку хвороби уражаються слизові стінки бронхів. Якщо кашель сухого характеру, то ідеальним засобом для його усунення є таблеткові ліки — Либексин. Потрапляючи всередину, препарат усуває спазми і біль.

Протикашльові

Такий вид ліки призначений для хворих, у яких немає гнійних відкладень в легеневих шляхів, але є сильний сухий кашель. Протикашльові засоби підрозділяються на наступні типи:

Тип Приклади
У складі є наркотичну речовину
  • Кодеїн. Ліки від сильного кашлю у дорослої людини, так як препарат чинить знеболювальну дію за рахунок містяться в ньому опіоїдів.
  • Вікодин. Ліки випускається у формі таблеток, як пригнічують кашель у дорослого. До складу входять також опіоїди.
  • Деморфан.
У складі відсутня наркотичну речовину
  • Синекод. Препарат від кашлю Синекод відсутні речовини наркотичного характеру, що дає можливість приймати його дітям.
  • Тусупрекс.
  • Седотуссин. Застосовується при інтенсивному сухому кашлі. Препарат направлений на усунення спазмів, пригнічуючи рецептори кашлю.

 

Список кращих препаратів від кашлю

Аптечні полиці переповнені дорогими ліками проти простуди. Але існують дешеві аналоги дорогих ліків від кашлю. Найбільш ефективні засоби, якщо орієнтуватися на рейтинг ліків, представлені нижче:

  1. Фалиминт. Продається у вигляді таблеток зі смаком ментолу. Не викликає сухості на слизовій оболонці. Після першого розсмоктування таблетки хворий відчує полегшення. Якщо хворий бажає придбати такого виду ліки дешевше, то це найбільш оптимальний варіант. Ціна таблеток до 250 рублів. Слід остерігатися прояви алергії.
  2. Гербион. Сироп Гербион звільняє легені від бактерій та усуває кашель. Препарат зараховується до категорії різновидів ліків від всіх типів кашлю. Склад багатий вітаміном С. Продається в аптеках за ціною 340 рублів. Відмітна особливість даного засобу — практично відсутні протипоказання.
  3. Амброгексал. Зазвичай показаний хворим із захворюваннями бронхів, але іноді допускають застосування у разі запалень після хірургічних операцій. Ціна в аптеках — 220 рублів.
  4. Омнитус. Буває у формі таблеток і сиропу. Якщо хворий не знає, як зупинити кашель, то після звернення до лікаря, швидше за все, купить це ліки. Цей засіб надає кілька позитивних ефектів: запобігає сухий кашель і виводить інфекцію з організму. Ціна дорівнює 90 грн.

 

Як вилікувати кашель без ліків

Як вилікувати кашель без ліків? Варто зазначити, що лікування народними засобами в сукупності з аптечними дає чудовий результат. Нижче представлено 2 ради, які допоможуть в домашніх умовах полегшити напади кашлю:

  1. При сильному кашлі рекомендується полоскання ротової порожнини відварами трав. Для приготування народного ліки знадобиться змішати ромашку і шавлія, а потім 1 столову ложку отриманого порошку залити 200 мл окропу і дати настоятися 10-15 хвилин. Очистити отриманий відвар з допомогою марлі або сита. Полоскання проводити 5 разів на день.
  2. Гаряче молоко також не менш дієво при кашлі. Потрібно 1 чайну ложку з медом покласти в склянку з молоком, а після все це розігріти в мікрохвильовій печі. Рекомендується випивати такий напій до 4 разів на добу.

Особливості терапії

Якщо застудився дитина, то при лікуванні батьки повинні розуміти, що деякі ліки від кашлю дітям протипоказані. Не можна також лікувати дитину самостійно, так як підвищується ризик незворотних ускладнень. Для грудних дітей таблетки не використовуються. Замість них немовляті дають сиропи.