Ацц від кашлю для дітей

Кашель — це симптом, супутній самої великої групи захворювань серед молодшого і середнього дитячого віку — ГРВІ та ГРЗ. Сучасний фармацевтичний ринок пропонує величезну різноманітність препаратів для лікування сухого, нав’язливого кашлю, так і для полегшення вологою продуктивної форми. Ацц від кашлю для дітей — один з найпоширеніших препаратів, який призначається педіатрами для різних вікових груп не тільки під час простудного кашлю, але і використовується в якості терапії обструктивних алергічних кашлевих нападів. Які показання до застосування, з якого віку можна приймати засіб і наскільки широкі списки протипоказань і побічних дій?

Форми випуску

Ацц дитині може бути призначений в одній з наступних фармакологічних форм:

  1. Шипучі таблетки. Використовується для терапії кашлю у дітей від 2-х років, підлітків та дорослих. Випускається в різній дозуванні — Ви можете купити шипучі таблетки з вмістом 100 мг, 200 мг або 600 мг ацетилцистеїну (головне діюча речовина). У педіатрії прийнято призначати малі дози ацетилцистеїну — по 100 мг та 200 мг. Ацц 600 використовують для лікування підлітків від 14 років та дорослих. Упаковка з 20 таблеток Ацц 100 обійдеться Вам в суму близько 250 рублів, 20 таблеток з вмістом 200 мг ацетилцистеїну продаються за ціною 280-300 рублів. Над-концентрована форма випуску Ацц лонг 600 варто 500-550 рублів.
  2. Гранули для розведення сиропу. Дана форма Ацц дітям призначається з 2-х річного віку, у дозуванні 100 мг ацетилцистеїну. Повне фармацевтичне назва — Ацц 100 гарячий напій для дітей. Приємний апельсиновий смак подобається малюкам, тому ця форма випуску рідко викликає проблеми із застосуванням в педіатрії. Існують також спеціальні гранули для розведення в холодні напої — чаї, соку, компоті, одна при терапії ГРВІ гарячий напій більш ефективний. Упаковка з 20-ма пакетиками 100 мг обійдеться в суму 170-190 рублів.
  3. Сироп дитячий. Випускається у формі в’язкою, напівпрозорої рідини у флаконах по 100 мл (ціна -250 рублів) і 200 мл (ціна 310 рублів). Флакон забезпечений ущільнюючою мембраною з захисними кільцями, які дозволяють забезпечити захист від розкриття дітьми. В комплект входить 2 дозувальні пристрої: стаканчик-ковпачок і мірний шприц, який зручно кріпитися до флакона для економного використання препарату. Іструкція по застосуванню вказує, що сироп застосовується з 2-х річного віку.

 

Склад і властивості



Під час захворювання у дихальних шляхах людини утворюється спеціальний слизовий секрет, який бореться зі збудником. Із-за недосконалості дихальної системи, у дітей в бронхах слиз має властивість застоюватися, що затягує процес одужання організму.

Ацц для дітей дозволяє розрідити і зволожити мокротиння, евакуювати слиз з дихальних шляхів швидко і безболісно. Саме тому препарат призначають під час захворювань, що супроводжуються непродуктивним кашлем з важко відокремлюваної мокротою.

Основна діюча речовина — ацетилцистеїн, дозволяє зробити рідкої мокротиння, крім цього знезаражує дихальні шляхи і має протизапальну властивість. До допоміжних компонентів відносять бензоат натрію, динатрію едетат, сахаринат, ароматизатор і воду. Смакові якості різних форм випуску подобаються малюкам, тому процес лікування проходить легко і безболісно, найчастіше, діти з задоволенням п’ють ліки. Дитячий сироп від кашлю має виражений вишневий смак, а гранули для приготування гарячого напою — апельсиновий.

 

При яких захворюваннях приймають ацц

Багато пацієнтів задаються питанням — від якого кашлю призначають ацц? Оскільки ацетилцистеїн впливає на в’язкість мокротиння, засіб застосовують для лікування непродуктивного вологого кашлю, при якому утруднене відходження мокротиння. При сухому кашлі не застосовують. До поширених захворювань, у комплексному лікуванні яких використовують медикамент, відносять:

  • бронхіти — хронічних, гострих обструктивних форм;
  • пневмонію;
  • трахеїт;
  • муковісцидоз (спадкове захворювання екзокринних залоз);
  • бронхолит;
  • бронхоектази;
  • абсцес легені;
  • отит;
  • синусит;
  • гайморит.

Як можна помітити з списку показань, медикамент застосовують не тільки при захворюваннях дихальних шляхів, але при гайморитах, синуситах і отитах. Сироп або інші форми випуску здатні розрідити не тільки мокротиння в бронхах, але й “розбити” слизові і гнійні відкладення в носі, гайморових пазухах і євстахієвих трубах.

 

Спосіб застосування та дози

Призначати кратність прийому, тривалість курсу лікування та дозування може тільки кваліфікований фахівець, після постановки діагнозу. Нижче наведено ознайомчі схеми застосування, зазначені виробником.

Шипучі таблетки

Шипучі таблетки приймають після їди, попередньо розчинивши в 1-ном склянці кип’яченої води кімнатної температури. Розчин приймають внутрішньо відразу після приготування, максимальний час зберігання — 2 години. Схема прийому:

  • дітям від 2-х до 6-ти років — по 1 таблетці (100 мг) 2-3 рази на день, або по половині таблетки 200 мг з тієї ж кратністю;
  • від 6-ти до 14 — по 1 шт 3 рази на добу, або по 2 шт двічі в день. У разі застосування 200 мг дозування — по 1 шт 2 рази на день;
  • від 14 років і старше — по 2 шт (100 мг) або по 1 шт (200 мг) 3 рази на день.

Гранули для приготування напою

Вміст одного пакета коштує розчинити у воді, соку, компоті або чаї (не окропі) і приймати всередину. Додатковий прийом рідини посилить муколітичну дію.

  • від 2-х до 6-ти років по 1 пакетику 100 мг (або підлога пакетики 200 мг) 2-3 рази на добу;
  • 6-14 років приймають по 1 пакетику 100 мг 3 рази на день, або по 2 пакетики 100 мг 2 рази на день. Пакети з вмістом ацетилцистеїну 200 мг призначають цій віковій групі 3 рази в день по половині пакета.
  • підлітки від 14-ти та дорослі приймають асс 2-3 рази на добу, по 2 пакета 100 мг або по 1 пакетику 200 мг.

Сироп

Малюкам асс найчастіше призначає саме в цій формі, так як зручна комплектація дозволяє легко приймати препарат і просто розраховувати дозу на один прийом. Сиропчик застосовують внутрішньо, після прийому їжі. Мірний шприц об’ємом 5 мл і стаканчик-дозатор 20 мл дозволять точно відміряти потрібну дозу.

  • 2-5 років — по 5 мл 2-3 рази на день;
  • 5-14 — 5 мл сиропу 3 рази на день, або 10 мл 2 рази на день;
  • 14 і старше — по 100 мл 3 рази на день.

Перед тим, як використовувати ліки, необхідно збовтати флакон, натиснути на кришку та прокрутити її проти годинникової стрілки. Прикріпіть до флакону пробку для шприца, втиснувши до упору. Прикріпіть шприц, переверніть флакон та наберіть потрібну кількість сиропу. Потім поверніть флакон у вихідне положення, приберіть шприц. Після застосування промийте шприц теплою водою.

 

Коли потрібно відмовитися від препарату

Список протипоказань у препарату невеликий, що робить асс одним з найбезпечніших для застосування в педіатрії. Приймати асс не можна в наступному ряді випадків:

  • підвищена індивідуальна чутливість до одного або декількох компонентів препарату;
  • виразка шлунка або дванадцятипалої кишки в момент загострення;
  • кровотеча в різних відділах бронхо-легеневої системи, кровохаркання;
  • вагітність, лактація;

З особливою обережністю призначається при:

  • будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
  • варикозне розширення вен стравоходу;
  • бронхіальній астмі;
  • печінкової або ниркової недостатності;
  • гіпертензії;
  • у ранньому дитячому віці від 10-го дня життя і до 2-х років застосовувати медикамент можна тільки в стаціонарних умовах під наглядом фахівців.

Передозування і побічні дії

Випадки передозування препарату відзначені не були. Під час клінічних досліджень ацетилцистеїн не виявив токсичної дії на організми добровольців при прийомі внутрішньо в дозах, що перевищують 500 мг на 1 кг маси тіла.

Побічні ефекти спостерігаються рідко, іноді у пацієнтів спостерігається алергічна реакція, блювання, пронос, розлад роботи шлунково-кишкового тракту, шум у вухах, головні болі. Рідко можлива поява кропив’янки, свербежу та набряку обличчя.

 

Застосування при вагітності, лактації, ранній дитячий вік

При вагітності на будь-якому терміні препарат не призначається, оскільки відсутні відповідні клінічні дослідження впливу ацетилцистеїну на плід. Призначити будь-муколітичний вагітної може тільки досвідчений акушер-гінеколог, виходячи з анамнезу.

Під час лактації застосування засобу передбачає відмову від грудного вигодовування на час проведення лікування. Після проходження курсу, годування груддю можна відновити.

У ранньому дитячому віці препарат застосовує з 10-го дня життя, проте строго в стаціонарних умовах та під наглядом кваліфікованих медичних працівників. Дихальні шляхи немовлят вузькі, і через недосконалість грудних м’язів малюки не можуть откашлять великої кількості мокротиння, тому самолікування препаратом дітей раннього віку неприпустимо!

Аналоги

Структурні аналоги препарату, які пропонує вітчизняний ринок — це Флуімуціл і Вікс Актив. Основна діюча речовина у всіх медикаментів одне і теж — ацетилцистеїн. Відрізняються тільки допоміжні компоненти і форми випуску. Застосовувати обидва аналога можна з того ж віку, що й Ацц — з 2-х років. Цінова категорія аналогів — дешевше, так як сироп Флуімуціл в 100 мл флаконі обійдеться в суму 130 рублів, а Вікс Актив Экспектомед шипучі таблетки — 140 рублів за упаковку. Питання про раціональність використання того чи іншого препарату на основі ацетилцистеїну приймає тільки лікар, в узгодженні з анамнезом, вираженістю симптомів та діагнозом.

До аналогічних за принципом дії засобів варто віднести лазолван, амбробене, бромгексин і аскорил.

Амбробене або Ацц — що краще?

Кошти не є структурними аналогами, так як основна діюча речовина у амбробене — амброксол гідрохлорид. Амбробене, крім муколитического ефекту, володіє противірусною дією, у разі появи ускладнень у пацієнта можливе комплексне призначення обох препаратів. Різні форми випуску Амбробене дозволять не тільки застосовувати розчин всередину, і проводити інгаляцій за допомогою небулайзера, що робить це ліки більш ефективним при лікуванні дітей раннього віку. Амбробене, на відміну від Ацц, може застосовуватися у дітей малюків першої вікової групи — практично з народження. Та й ціна у аналога дешевше — 20 таблеток Амбробене можна придбати за ціною 150 рублів.

 

Ацц і Лазолван — що вибрати?

Принцип дії у препаратів однаковий, обидва засоби розріджують мокротиння і сприяють якнайшвидшому її виведення з бронхолегеневої системи. Застосовувати Лазолван з комбінації з Ацц також можливо, педіатр може призначити один засіб для прийому всередину, а друге — як інгаляції. Цінова політика у виробників цих коштів приблизно однакова, тому Лазолван не можна назвати дешевим аналогом Ацц. Однак Лазолван застосовується для лікування кашлю у новонароджених, що робить його більш вигідним для лікування дітей грудного віку, на відміну від асс.

Що дешевше: Ацц або Бромгексин?

Бромгексин відноситься до недорогих препаратів, і вартість усіх форм випуску у нього нижче, ніж у Ацц мінімум на 100 рублів. Механізм дії засобів відрізняється, так як Бромгексин пригнічує кашльовий центр, пом’якшує нав’язливий сухий кашель, а Асс діє на периферичний кашльовий механізм. Препарати відмінно комбінуються, підвищує ефект лікування у багато разів, однак комплексне використання доречно тільки після рекомендації лікаря. Варто відзначити і більшу кількість побічних дій у Бромгексину, що робить Ацц менш токсичним і безпечним засобом.

 

Аскорил й Ацц — чим лікувати дитину?

На відміну від аналога, Аскорил — комбінований препарат, який містить бромгексин, гвайфенезин і сальбутамол, що робить його більш ефективним, але і збільшує список протипоказань та побічних ефектів. Основна відмінність, які повинні розуміти батьки — це те, що аскорил призначають, якщо у малюка виявлено обструктивний процес. Аскорил застосовують при виснажуючому кашлі, що супроводжується вираженим утрудненням дихання, нападами задухи. Ціна медикаментів приблизно однакова, сиропу флакон 100 мл варто 250-280 рублів.

 

Умови зберігання

Як вказує інструкція по застосуванню, сироп не має особливих рекомендацій щодо способу зберігання. Відкритий флакон слід тримати у недоступному для дітей місці при температурі не більше 25 градусів не більше 18 днів.

Гарячий напій Асс, як і розчин шипучих таблеток, варто вживати відразу після приготування. Максимальний термін зберігання — 2 години з моменту заварювання.