Лікування кашлю у новонародженого

By / 4 года ago / Хвороби / No Comments

Зміст статті:

Коли люди хворіють на застуду, то звичайним симптомом цієї хвороби є кашель. Симптом виникає, як рефлекс, який допомагає очищати дихальні шляхи. Виникає рефлекс неспроста: потрапила вірус чи інфекція викликає подразнення слизової дихальних шляхів.

Дорослі часто не звертають увагу на прояви кашлю. Однак, коли захворює і кашляє новонароджена дитина, батьки починають турбуватися. В першу чергу мати та батько дитини відвідують педіатра, потім призначаються необхідні ліки. Так чим лікувати кашель у новонароджених?

Механізм розвитку кашлю

Часто механізм розвитку кашлю носить різний характер. Причини можуть бути наступними:

  • Простудна хвороба. Близько 95 % випадків появи дратівної горло немовляти симптому пов’язано з простудним захворюванням. Вдень дитина кашляє не сильно. Вночі симптом посилює дію. Це відбувається з-за відходження слизу з носової порожнини вниз у горлову порожнину.
  • Потрапляння пилу або іншого стороннього тіла в ніс і рот малюка. Ця причина безпосередньо пов’язана з недотриманням правил гігієни. Наприклад, батько дав дитині не стерильну соску, на якій знаходився алерген.
  • Запалення верхніх частин легень. Новонароджений мучиться від сухого кашлю, схожого на гавкіт. Симптом особливо сильно проявляється по ночах.
  • Недостатнє зволоження повітря. Якщо повітря в кімнатному приміщенні, де спить малюк, сухий, то це викликає першіння в дихальних шляхах. Щоб цього уникнути, достатньо провітрювати кімнату або встановити спеціальних зволожувач.
  • Запальний процес у середньому вусі. Якщо натиснути на козелок вуха, то дитина плаче і вередує.
  • Повітря з домішкою газів на вулиці чи вдома. Організм немовляти слабкий і насилу переносить їдкі гази і домішки в повітрі. Кашель у дитини без температури часто з’являється з-за тютюнового диму. Це викликає алергічну реакцію у маленької дитини.

Вищевказаний симптом, також як і причина, буває різним. Розрізняють такі типи:

  1. Сухий. Практично завжди при застуді у малюка виникає сухуватий кашель. Вдень малюк спокійний, а вночі хвороба загострюється: до симптому додається закладеність в носі, підвищується температура тіла, подразнення і погіршується самопочуття малюка. Сухість в горлі виникає через запального процесу на стінках дихальних шляхів. При лікуванні симптому такого типу головне — дотримання достатньої вологості. Іноді напади викликають у дитини задуха, тому в даній ситуації лікар швидше випише препарати, які блокують рецептори кашлю у головному мозку. Якщо симптом безпосередньо пов’язаний з проявом алергії, призначають лікарські засоби на основі антигістамінної.
  2. Вологий. Інша назва цього типу — продуктивний. В легенях і бронхах активно накопичуються згустки мокротиння, яку малюкові важко відхаркувати. Коли густий секрет відокремлюється від слизових стінок дихальних шляхів, тоді організм дитини самоочищається і одужує. Колір вийшла з легких слизу визначає характер захворювання новонародженого малюка. Якщо виділяється секрет зеленого або жовтого відтінку, отже, в організм дитини потрапила інфекційна бактерія. Якщо слиз безбарвна, то в організм дитини потрапив вірус, за яким не підуть ускладнення. Не можна відноситься до кашлю без уваги. Батькам необхідно звернутися до лікаря з питанням, що можна дати дитині в такому випадку.

Як вилікувати кашель у грудничка



Існує 3 види лікарських засобів для боротьби з кашлем:

  1. Препарати, що пригнічують кашльовий рефлекс. Зазвичай використовується батьками для новонародженого в тому випадку, коли дитина страждає від сильних задушливих нападів кашлю по ночах. Призначається часто при хвороби, званої кашлюк. Головними речовинами виступають: окселадин і бутамірат натрію.
  2. Препарати, що володіють муколитическим дією. Муколітики стимулюють легке відходження мокротиння з легень і бронхів новонародженого, тим самим усуваючи інфекційні бактерії. Лікар зазвичай призначає зовсім маленьким дітям і дітям до року спеціальні сиропи, у складі яких міститься ацетилцистеїн. До муколитикам іноді додають відхаркувальні препарати.
  3. Препарати, що мають відхаркувальну властивість. Лікуючий лікар призначає такі кошти тільки при появі кашлю вологого типу. При прийомі ліки дитині стає легше відхаркувати розріджений секрет з легеневих і бронхіальних шляхів. Таким чином, вилікувати дитину допомагають екстракти трав, що знаходяться в складі даних лікарських засобів. Батьки стежать за реакцією новонародженого після прийому, щоб попередити алергію, яка виникає на один з компонента ліки.

Рекомендовані сиропи від кашлю з народження до року

Препарати та засоби від кашлю для новонароджених дітей продаються на аптечних полицях у формі сиропу. Приклади популярних сиропів для лікування маленької дитини:

  • Лазолван. Відмінний засіб для лікування кашлю з мокротою. Допустима доза для дитини 6 місяців — половина чайної ложечки після прийому їжі з ранку і ввечері. Потрапляючи всередину, препарат моментально розріджує загустілий всередині секрет і виводить назовні. Ліки рекомендується запивати водою з невеликим додаванням цукру. На лікування даними засіб відводиться 5-6 днів.
  • Амброксол. Муколітичний сироп, призначений для розрідження в’язких відкладень мокротиння в бронхах і легенях. Можна давати дітям, які не досягли піврічного віку. Сироп не розбавляється, так як має солодкий смак. Разом з прийомами рекомендується рясне пиття. В прикладеній інструкції написано, що час прийому сиропу — не більше 5 днів.
  • Бронхикум. Призначається для лікування кашлю дітям після 6 місяців. Рекомендована доза — половина чайної ложки з раннього ранку і ввечері перед сном. У складі сиропу є чебрець, який позбавляє новонародженої дитини від нападів сухого кашлю. Тривалість застосування засобу вказана в інструкції — 2 тижні.

Народні засоби від кашлю у грудничка

Нерідко для лікування описаного симптому вище дорослі вдаються до використання бабусиних засобів. Найбільш ефективні комбінації трав’яних настоїв:

  1. Мати-й-мачуха + листочки подорожника. Напій настояний дозволений до вживання для дітей, які досягли 4-місячного віку. Приготування не займає багато часу. Необхідно взяти 1 столову ложку сухої суміші і залити склянкою окропу. Настоюється розчин протягом 2-х годин в теплому місці. Потім по закінченню часу напій дається дітям по 2 столові ложки за 10-15 хвилин до прийому їжі. Після прийняття народного ліки мокротиння у легеневих шляхах з легкістю виводиться назовні. Якщо дитину нудить, то необхідно знизити дозу до 1 столової ложки.
  2. Солодка + алтей + оман. Заварений корінь солодки відмінно поєднується з корінням оману і алтея. Для приготування лікувального напою знадобиться змішати всі 3 компоненти в однаковій кількості. Після цього 1 столову ложку отриманої суміші розбавляється 0,5 л кип’яченої холодної води. Напій настоюється протягом дня — близько 8 годин. Денна доза розчину для новонародженої дитини — 2 рази по 40 гр.

Масаж при кашлі

Масаж дуже корисний для дитини, якщо у нього сильний кашель. Наступний алгоритм дій допоможе батькам зробити масаж:

  1. Покласти м’яку подушку під живіт і витягнути руки дитини вперед.
  2. Погладжування уздовж спини, не зачіпаючи при цьому хребет.
  3. Одночасне ковзання долонь обох рук батька уздовж спини.
  4. Робляться невеликі постукування вздовж легенів новонародженого.
  5. Кожні 2 хвилини дитини піднімають і дають відкашлятися.

Лікарські препарати, заборонені малюкам

Батьки повинні з обережністю вибирати ліки для лікування кашлю у новонароджених. До складу багатьох препаратів входять шкідливі для малюків речовини. Читачеві пропонується ознайомитися зі списком заборонених малюкам препаратів:

  1. Болезаспокійливі. До таких відноситься Анальгін і Парацетамол.
  2. Препарати, на які не потрібно надавати рецепту від лікаря.
  3. Гірчичники і перцевий пластир. Ніколи не можна на маленьких дітей під час кашлю та застуди застосовувати дані процедури, так як з-за цього на тілі малюка з’являться опіки.

Загальні принципи лікування кашлю у дітей

Коли маленька дитина застудилася й кашляє, то для лікування необхідні не тільки спеціальні ліки, але й інші умови. Малюк швидше одужає, якщо:

  1. Перед сном провітрювати кімнатне приміщення. Актуально для лікування сухого кашлю у дітей. Перед сном повітря в кімнаті за рахунок провітрювання зволожується, і напади ночами у малюка стають менш вираженими.
  2. Дотримується режим рясного пиття. Чим більше рідини вживає дитина, тим швидше з його організму виходять шкідливі речовини і бактерії.

Профілактика кашлю

Щоб дитина часто не хворів на ГРВІ та грип, необхідно виконувати ряд оздоровчих процедур:

  • Загартування дитячого організму. У цьому разі головне не перестаратися з підігрівом і охолодженням в кімнатному приміщенні. Температура в кімнаті, де спить дитина не повинна опускатися нижче 20-21 градуса.
  • Дотримання правильного режиму харчування. Для запобігання застуди та кашлю дитині необхідно давати тільки здорову їжу, так як у неї по максимуму містяться корисні речовини у вигляді вітамінів. Найбільш оптимальний варіант для маленьких дітей — це овочеві і фруктові пюрешки, зроблені самостійно батьками.