Фурацилін при гаймориті

 

 

 

 

 

На сьогоднішній день хвороби ЛОР-органів займають не останнє місце в структурі загальної захворюваності. Мабуть, найпоширенішою патологією серед захворювань вуха-горла-носа є гайморит. Ця проблема дуже часто виникає у людей всіх вікових категорій. Лікування гаймориту повинно бути комплексним, включати в себе як місцевий, так і загальний вплив на вогнище інфекції, що знаходиться в придаткових пазухах носа. Для цього лікар призначає антибіотики і курс спеціальних маніпуляцій. Однією з цих процедур є промивання носа з допомогою знезаражувальних розчинів, яка може виконуватися як в амбулаторних, так і в домашніх умовах. З цією метою дуже добре зарекомендував себе фурацилін при гаймориті.

Застосування фурациліну для лікування захворювань лор

Фурацилін або нітрофурал – це препарат, призначений для місцевого застосування, що володіє потужним антисептичним ефектом. Завдяки цьому засіб ідеально доходить для лікування захворювань вуха-горла-носа. Промивати ніс фурациліном при гаймориті потрібно, щоб видалити зі слизових оболонок носової порожнини та придаткових пазух хвороботворні мікроорганізми, а також продукти їх життєдіяльності. Крім цього, при гаймориті рекомендується промивати ніс фурациліном з метою евакуації запального вмісту гайморових кишень.

Носові полоскання краще всього виконувати за призначенням лікуючого лікаря. Також лікар повинен вказати точне дозування фурациліну, рекомендовану для промивання носа. Дуже важливо дотримуватися її при самостійному приготуванні лікарської суміші. Розчин фурациліну у високій концентрації може викликати опік слизових оболонок!

Препарат має деякі протипоказання. Щоб напевно знати, чи можна при гаймориті промивати ніс фурациліном, перед використанням потрібно уважно ознайомитися з інструкцією по застосуванню!

 

Розчин фурациліну для промивання носа свідчення



Спочатку лікарі радять почати лікування гаймориту лаважу порожнини носа за допомогою сольових розчинів. Якщо ці процедури не надають знезаражуючого ефекту, то тоді можна рекомендувати промивати ніс фурациліном. Водний розчин нітрофуралу призначається пацієнтам при наявності таких захворювань:

  • Бактеріальні інфекції придаткових пазух носа (гайморит, фронтит, етмоїдит, полисинуситы);
  • Запальні захворювання горла (фарингіт, тонзиліт);
  • Рецидивуючий запальний або алергічний риніт;
  • Запалення зовнішнього та середнього вуха.

Позитивний ефект від промивання носа фурациліном при захворюванні ЛОР органів буде відзначатися лише в тому випадку, якщо в пазухах знаходяться мікроорганізми, чутливі до дії препарату.

 

Як розвести фурацилін для промивання носа

Щоб промивання носа розчином фурациліну не призвело до пошкодження слизових оболонок , що і принесла бажаний результат, необхідно ознайомитися з правилами приготування лікарської суміші. Найзручніше купити вже приготовлений розчин нітрофуралу, призначений для зрошення слизових і має відповідну концентрацію. Але найчастіше у продажу буває препарат у таблетированой формі.

Розчин для промивання гайморових пазух носа при гаймориті легко можна виготовити своїми руками, дотримуючись рекомендацій по приготуванню.

  1. Посуд, яка буде використовуватися повинна бути стійкою до дії високих температур. Обов’язковою умовою виготовлення ліків є наявність стерильній ємності. Це можна здійснити, наливши в неї окріп і залишивши на кілька хвилин. Якщо передбачається тривале зберігання лікарського засобу, тара повинна герметично закриватися.
  2. Воду довести до кипіння і покіпятіть близько п’яти хвилин. Потім остудити, щоб її температура була 30-35 градусів.
  3. Щоб досягти потрібно концентрації розчину, необхідно готувати його в пропорції 1:5. Відповідно на 5 частин сухого речовини необхідно взяти одну частину рідкої фракції. В цьому випадку в одному літрі води потрібно розчинити 5 таблеток препарату.
  4. Попередньо необхідно подрібнити таблетки до стану порошку, який потім висипати в підготовлену тару і залити теплою кип’яченою водою.
  5. Щоб домогтися повного розчинення фурациліну у воді, рекомендується збовтувати тару до тих пір, поки на дні не буде спостерігатися осаду.
  6. На виході виходить прозорий розчин жовтого кольору, який готовий до застосування.

 

Можна закапувати фурацилін в ніс

Процедура промивання носа може викликати у хворих дискомфорт, якого вони вважають за краще уникати. Це стосується як дорослих, так і дітей. При непереносимості такої методики можна закопувати розчин фурациліну в ніс за допомогою звичайної піпетки.

Такий спосіб лікування ефективний, якщо запальний процес локалізований в порожнині носа. Це пов’язано з тим, що малий об’єм антисептика, що вводиться за допомогою піпетки, не достатній для знезараження пазух. Порівняно з промиванням, кратність закапування збільшується до 10-12 разів за добу, а концентрація розчину залишається такою ж. Для закапування носа рекомендується готувати невелику кількість лікарського засобу, щоб воно залишалося стерильним.

Як правильно промивати ніс фурациліном

Щоб лікування гаймориту було ефективним, потрібно освоїти правила промивання носа. Для цього потрібно приготувати спеціальне пристосування. Зазвичай з цією метою використовують шприц об’ємом 20 мл, спринцівку або маленький чайничок. Техніка виконання процедури:

  1. Щоб зменшити набряк слизових оболонок, за 5-7 хвилин до виконання промивання потрібно закапати в ніс краплі, які сприяють звуженню судин.
  2. Стерильний пристосування для зрошування заповнюють лікувальним розчином.
  3. Кінчик пристосування акуратно вставляють в ніздрю і починають подачу рідини. Голову обов’язково потрібно нахилити в бік, щоб фурацилін виливався з протилежної ніздрі. Потім потрібно повторити маніпуляцію з іншого боку.
  4. Щоб уникнути травматизації слизових оболонок носової порожнини, слід дуже акуратно і неглибоко вводити кінчик пристосування для промивання.
  5. Введення розчину фурациліну повинно бути зроблено під незначним тиском. Під час виконання маніпуляції слід перейти на ротової тип дихання.

При хронічному гаймориті або полисинусите, промивання здійснюється в амбулаторних або стаціонарних умовах. Процедуру проводить ЛОР-лікар з допомогою електричного аспіратора. Під час виконання маніпуляції хворий лежить на спині, розчин подається в один носовий хід, а з іншого евакуюється з допомогою апарату. Щоб запобігти потрапляння лікарського засобу у євстахієві труби і дихальні шляхи, пацієнт повинен безперервно вимовляти звук «ку-ку». Саме тому процедура отримала народну назву «Зозуля».

Промивати ніс фурациліном при гаймориті рекомендується протягом 7-10 днів від 3 до 5 разів за добу. При правильному виконанні маніпуляції хворі відзначають зниження больових відчуттів, підвищення відходження вмісту навколоносових пазух, зменшення закладеності носа, поліпшення загального стану.

 

Протипоказання до застосування фурациліну

Як і у будь-якого лікарського засобу, у цього препарату є протипоказання до застосування. У фурациліну вони нечисленні. Він протипоказаний при кровотечах будь-якого генезу, при наявності шкірних алергічних реакцій, а також при підвищеній чутливості до компонентів цього лікарського засобу. При появі шкірних або алергічних реакцій на фоні лікування нітрофуралом, слід одразу ж припинити його використання і звернутися до лікаря!

Особливості процедури

Промивання носа при гаймориті за допомогою розчину фурациліну має деякі особливості. Під час маніпуляції слід вибрати таке положення голови, щоб через євстахієві труби рідина не потрапляла в порожнину середнього вуха. Це правило потрібно неухильно дотримуватися із-за того, що хвороботворні організми, потрапивши у вухо з ліками з гайморових пазух, можуть стати причиною розвитку гнійного отиту.

При попаданні розчину фурациліну в ротову порожнину, його потрібно випльовувати. При проковтуванні ліки може спостерігатися нудота або блювота, що пов’язано з подразненням слизової оболонки стравоходу, шлунка.

Часто процедура проводиться дітям. Перед її початком слід докладно пояснити дитині всі дії, які він повинен виконувати під час маніпуляції. Немовлятам з метою промивання носа і придаткових пазух рекомендується закапувати лікарський розчин, а потім видаляти його з допомогою спеціальної груші.