Супракс при ангіні

 

 

 

 

Ангіна – поширене захворювання, яке хоча б один раз спостерігалося практично у кожної людини. Для неї характерні больові відчуття і набряки гортані, озноб, почервоніння слизової, підвищені температурні показники, больові відчуття в голові і м’язах. У багатьох ситуаціях, коли провокуючий фактор патологічного процесу – патогенні мікроорганізми, усунути захворювання можливе лише з умовою використання антибактеріальних засобів. Найчастіше в цих цілях застосовуються медикаментозні препарати пеніцилінового та цефалоспоринового ряду. Супракс при ангіні вважається одним з найбільш дієвих ліків для терапії тонзиліту.

Опис препарату

Ангіна проявляється в 2 формах: гострої і хронічної. Для другої характерне те, що вона протікає хвилеподібно і формується кожен раз при погіршенні роботи імунної системи. Якщо у пацієнта спостерігається гострий тонзиліт, важливо не відтягувати проведення лікувальних заходів. Коли симптоматика проігнорована, то через 4-5 діб гланди покриються гнійної плівкою. Подібний процес свідчить про активної життєдіяльності вірусної інфекції.

В цілях протидії активному росту бактерій призначають Супракс при ангіні. Дане антибактеріальний засіб відносять до препаратів цефалоспоринового ряду. Препарат прийнято вважати одним із сучасних, дієво усувають будь-які різновиди патогенної мікрофлори.

Лікарський засіб продають в 2 фармакологічних формах. При появі ангіни у дитини терапія проводиться за допомогою споживання суспензії. Супракс для дітей є порошком, що складається з дрібних гранул білого або кремового відтінку. Для отримання консистенції сиропу, необхідно додати води.

Діючим компонентом стане мікронізований цефіксим. Доза 5 мл дорівнює 100 мг. Крім того, в склад входить ксантанова камедь, бензоат натрію, ароматизатор полуничний, сахароза. Гранули розташовані у флаконі з темного скла.

При ангіні у дітей від 12 років і в дорослому віці застосовується медикаментозне засіб у таблетованій формі. Капсули мають білим корпусом та кришкою фіолетового відтінку. При її розтині можна помітити порошок жовтого кольору. Одна таблетка містить 400 мг цефиксима та інші компоненти як:

  • колоїдного діоксиду кремнію;
  • магнію стеарату;
  • діоксиду титану;
  • барвника;
  • повидона.

Капсули упаковуються в блістери. В 1 пачці містяться 6 штук.

Механізм дії при ангіні

Коли у пацієнта виявлена ангіна, Супракс допомагає в найкоротший час усунути вірусного агента патологічного процесу. Препарат характеризується бактерицидним ефектом. При проникненні всередину організму діючого компонента відбувається загибель шкідливих бактерій.

Цефіксим відрізняється від препаратів пеніцилінового ряду. Цефалоспорини стійкі до деструктивного впливу ферментів бета-лактамаз. Зважаючи широкого впливу Супракс від ангіни швидко бореться з проявами захворювання. Він також активний відносно великої кількості грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів. Сприяє усуненню стафілококів і стрептококів, кишкової та синьогнійної паличок та ін.

Нерідко батьки задаються питанням, скільки часу потрібно вживати антибактеріальний засіб дітям. Тривалість терапевтичного курсу варіюється від 5 до 10 днів. Багато що залежить від вікових показників пацієнта, тяжкості та перебігу захворювання.

Після першого прийому активний компонент швидко проникає в травний тракт і всмоктується в кровообіг. За півгодини добирається до запального вогнища. Найбільшу концентрацію може досягти лише через 4 години. Виводиться препарат разом з уриною.

Показання до застосування

Скільки часу приймати Супракс встановлює безпосередньо спеціаліст, відштовхуючись від показань. Коли протікання тонзиліту не ускладнене, то достатнім буде пропити антибіотик 5 діб. У більш важких ситуаціях при гнійній ангіні необхідно використовувати Супракс протягом 10 днів. Протимікробний засіб із цефалоспориновой підгрупи призначають якщо:

  • відсутній ефект від прийому пеніцилінів або при наявності алергії на них;
  • підвищених температурних показниках більше 3 діб;
  • інтенсивних больових відчуттях в гортані і утрудненому ковтанні;
  • формування небезпечних наслідків;
  • віком до 6 років у дитини.

Медикаментозний препарат призначають при ангіні у дорослих в таблетованій формі. Дітям дається засіб в рідкому вигляді. Доза розраховується безпосередньо отоларингологом з урахуванням показань, маси тіла, перебігу тонзиліту.

Спосіб застосування та рекомендовані дозування

Коли у пацієнта відзначається ангіна, то потрібно спочатку встановити різновид вірусного агента і його чутливість до активних компонентів Супракса. Якщо відсутні несприятливі наслідки, протимікробний засіб вживається протягом 5 діб. Тому 1 пачки буде достатньо для проходження повного курсу. Якщо ангіна ускладнюється іншими патологічними процесами, то терапія може бути продовжена до 10 днів.

Супракс для дітей

Новонародженим і дітям до 12-річного віку рекомендується приймати ліки в суспензії. Антибактеріальний препарат доступний для придбання в гранульованій формі. До вживання їх необхідно розчинити в кип’яченій воді і перемішати до формування однорідної маси. Дозу розраховують з урахуванням вікових показників малюка:

  • Дітям до півроку необхідну кількість суспензії розраховується за вагою. На 1 кг маси тіла необхідно 8 мг цефиксима. Вживати такий обсяг потрібно 1 раз протягом доби. Допустимо розділити загальний обсяг на 2 рази. У такому випадку дозування буде розрахована за такою схемою: на 1 кг потрібно 4 мг.
  • Дитині від півроку до року дається по 2,5-4 мл або 60-70 мг ліки.
  • Дитині від 2 до 4 років призначається 5 мл суспензії.
  • Дітям від 5 до 11 років потрібно приймати по 6-10 мл препарату.

Багато хто задається питанням, скільки днів дитині приймати лікарський засіб. Тривалість медикаментозного лікування за допомогою даного препарату приблизно дорівнює 10 дням. Якщо відсутня позитивна динаміка протягом 2-3 діб, Супракс потрібно замінити на інше ліки.

Таблетки супракс

Таблетки призначають пацієнтам старше 12-річного віку. Дозування на 1 прийом досягає 400 мг, що дорівнює 1 капсулі. Ліки приймають через однакові часові інтервали. В цей час Супракс необхідно запити значним об’ємом води. Тривалість терапії у дорослому віці дорівнює 5 діб. При ускладненому протіканні тривалість лікування може бути продовжено.

Протипоказання і побічні ефекти

До того, як почати вживання протимікробного засобу, необхідно ознайомитися з інструкцією. В ній вказані можливі протипоказання у вигляді:

  • гіперчутливості до активних компонентів медикаментозного засобу;
  • важкої форми ниркових захворювань;
  • вікових показників менше 12 років при призначенні таблеток.

Вкрай обережно лікарський препарат приймають при нирковій недостатності в хронічній формі, псевдомембранозному коліті. Крім того, під час використання Супракса можуть спостерігатися побічні реакції:

  • Розлади у функціонуванні шлунково-кишкового тракту. Пов’язані з втратою апетиту, нудотою, блювотним рефлексом, сухість в порожнині рота, розладом стільця, дискомфортом в черевній порожнині, формуванням дисбактеріозу, здуттям, жовтяницею. У певних ситуаціях відзначається формування псевдомембразного коліту або неправильна робота печінки.
  • Збої в роботі ЦНС. Спостерігаються больові відчуття в голові, запаморочення, судомні стани, шум у вухах, слабкість, апатія, нездужання.
  • Дисфункція сечостатевої системи: вагініт, свербіння шкіри в геніталіях, формування ниркової недостатності, нефрит.
  • Зміни показників у крові: підвищений вміст білірубіну, лейкопенія або гемолітичної анемії.
  • Алергія. Спостерігається кропив’янка, набряк слизових, ринорея. Зрідка відзначається анафілактичний шок.

При появі побічних ефектів потрібно відмовитися від використання розглянутого протимікробного засобу і підібрати йому заміну.

Чим можна замінити препарат

Супракс є одним з найбільш ефективних протимікробних препаратів. Він призначається в тих ситуаціях, коли пеніциліни не допомогли досягти відповідного результату під час лікування. У багатьох випадках він переноситься добре. Однак при формуванні побічної симптоматики або присутності протипоказань необхідно шукати аналог.

Багато пацієнтів задаються питанням, Супракс або Сумамед: що краще при ангіні. Сумамед відносять до макролідів. Він вважається більш сильним і призначається в тих ситуаціях, коли відсутня позитивна динаміка від вживання антибіотиків пеніцилінового та цефалоспоринового ряду. Однак Сумамед має ряд протипоказань:

  • складні порушення у функціонуванні печінки;
  • розлади перетравлювання й абсорбції вуглеводів у травному тракті (лактозна недостатність, глюкозо-галактозна мальабсорбція, недостатній синтез ферментів);
  • вікові показники менше півроку.

 

Однак перевагою Сумамеда полягає в тому, що його приймають під час тонзиліту протягом 3 діб. Можливо, підібрати та інші аналогічні транспортні засоби:

  • Амоксиклав;
  • Аугментин;
  • Азитроміцин;
  • Цефатоксим;
  • Цефтріаксон.

Яке медикаментозне засіб слід використовувати скаже лише фахівець, відштовхуючись від перебігу ангіни і особистих особливостей організму пацієнта.

Особливості препарату

При вживанні антибактеріального препарату відзначаються порушення в функціонуванні шлунково-кишкового тракту. Тому фахівці рекомендують з 1 дня терапії почати приймати пробіотики.

Коли хворий збирається здавати аналізи сечі, то існує ймовірність підключення хибнопозитивних дані. Ліки допустимо приймати дітям з моменту появи на світло. При вагітності не рекомендовано вживати Супракс, оскільки виникає ймовірність формування вроджених аномалій у зародка.

Цефіксим відмінно взаємодіє з карбамазепинами, алопуринолом, сечогінними препаратами. Суспензія включає сахарозу. Тому до прийому слід упевнитися в тому, що відсутня цукровий діабет. Коли подібний патологічний процес присутній, то доза повинна бути скоригована.

Розглянуте антибактеріальний засіб з цефалоспоринового ряду впливає на увагу. Тому необхідно дотримуватися обережності в процесі роботи з механізмами. Супракс володіє мінімальною кількістю протипоказань і нечасто провокує побічні симптоми. Однак, як і будь-яке інше ліки, він призначається виключно фахівцем. Якщо відсутня позитивна динаміка протягом 2-3 діб, слід дізнатися рекомендації отоларинголога і зробити заміну Супракса на інший медикамент.

Супракс характеризується не тільки позитивними особливостями, але також може викликати появу побічних реакцій при неналежному застосуванні. Тому не слід вживати його самостійно, не проконсультувавшись з фахівцем. Лише так можливо усунути запальні хвороби горла.