Левомеколь при отиті

Зміст статті:

Отит – підступний і небезпечне захворювання, яке не завжди вдається діагностувати на ранніх етапах. Розпізнати недугу з перших днів можуть у більшості випадків самі лікарі і пацієнти, які раніше вже стикався з такою проблемою. Багатьох же інших отит застає зненацька, що пов’язано з різким початком прогресування хвороби після короткого періоду прихованості. Допомогти хворому можуть різні засоби, серед яких мазь Левомеколь.

Сфера застосування та терапевтичні ефекти

Левомеколь – добре відомий засіб, яке набуло широкого поширення в нашій країні багато років тому. Лікарі на власному досвіді вивчили всі ефекти цього препарату: протизапальний, антибактеріальний, цілющий. Левомеколь при отиті стане чудовою альтернативою відразу декількох лікарських засобів, тому що містить 3 активних компонента.

Щоб зрозуміти, як допомагає мазь Левомеколь при отиті, звернемося до складу цього лікарського засобу:

  • Левоміцетин (друга назва Хлорамфенікол). Цей компонент відноситься до фармакологічної групи антибіотиків широкого спектру дії. Найбільш розчинний в органічних розчинниках (спирти), що можна наочно побачити на прикладі мазі Левомеколь. Дія препарату ґрунтується на порушенні синтезу білка (зв’язування субодиниць рибосом бактеріальних клітин). Препарат активний відносно стафілококів, стрептококів і ряду грамнегативних мікроорганізмів: нейссерии, ешерихії (кишкові палички), сальмонели, шигели, клебсієли, рикетсії, ієрсинії. Перевагою антибіотика є активність щодо бактерій, нечутливих до стрептоміцину, сульфаніламідів і пеніцилінів;
  • Етиленгліколь. Двоатомний спирт, основна функція якого в препараті – розчиняти в собі інші компоненти. Виконує роль абсорбенту, завдяки чому лінімент Левомеколь залишається ефективним навіть при гнійної ексудації;
  • Метилурацил. Дана речовина сприяє поліпшенню трофіки тканин, завдяки чому поліпшується регенерація. Метилурацил прискорює і підсилює ріст клітин, сприяє загоєнню ран, опіків, виразок. Крім іншого, речовина надає протизапальний ефект.

Мазь при отиті Левомеколь продається в аптеках в декількох дозуваннях: 30, 40 і 50 грам. При зовнішньому отиті мазь демонструє всі свої позитивні властивості, усуваючи симптоми і причину захворювання в найкоротші терміни.

Згідно додатку до лікарського засобу, мазь застосовується у таких випадках:

  • Гнійні рани, інфіковані змішаною флорою;
  • Пролежні;
  • Трофічні виразки;
  • Інфіковані опіки;
  • Фурункули;
  • Карбункули.

Примітний склад лікарського засобу значно розширив сферу застосування Левомеколи.

У сфері отоларингології, а саме для лікування захворювань вух, можна використовувати препарат при таких показаннях:

  • Зовнішній і середній отит;
  • Тубоотит;
  • Євстахіїт.

Примітним є те, що ліки можна використовувати при вагітності (але обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!), коли не варто приймати антибіотики всередину. Марлеві тампони в ніс або вухо стануть прекрасною альтернативою навіть самим нешкідливим препаратом для прийому всередину.

Як лікувати зовнішній отит маззю



Левомеколь у вухо при отиті слід закладати тільки після того, як Ви вивчіть вкладиш і переконайтеся, що у Вас немає протипоказань до застосування лікарського засобу.

Як застосовувати Левомеколь при захворюванні вух? Зовнішній отит лікується досить просто – достатньо наносити на ушкоджену поверхню ватною паличкою невелику кількість мазі. Для прискорення одужання можна використовувати додатково теплий борний спирт для закапування у вухо або камфору.

Якщо Ви вважаєте точкове нанесення недостатньою мірою, можете застосовувати мазь на ватяних тампонах.

Обидва методи є досить ефективними, про що свідчать численні відгуки.

Тампони з Левомеколем

Отит Левомеколь може вилікувати, якщо закладати мазь на ватяних тампонах:

  • Візьміть два шматочки звичайної вати і зробіть з них невеликі турунди;
  • Просочіть кожну турунду лініментом;
  • Ретельно очистіть вухо від засохлого ексудату і сірки. Для цього підійде ватка, змочена в теплому фізіологічному розчині. Можна прикласти її на пару хвилин, щоб розм’якшити скоринки і відокремити їх від вушної раковини безболісно;
  • Потім витріть вушну раковину насухо і проведіть закладання турунди. Якщо хворіє на обидва вуха, то в кожне. Не варто засовувати занадто глибоко, щоб не пошкодити барабанну перетинку;
  • Залиште турунду з ліками на 10-14 годин всередині вушної раковини.

Також Ви можете обережно протирати ваткою, змоченою у Левомеколи, важкодоступні ділянки.

Курс лікування триває від 7 до 11 днів.

Побічні дії і протипоказання

Звичайно препарат не викликає побічних ефектів. Але у людей з підвищеною чутливістю до компонентів або експериментаторів з методами використання можуть проявитися такі ускладнення:

  • Зниження апетиту, нудота і блювання;
  • Алергічні прояви на шкірі (почервоніння, свербіж, кропив’янка);
  • Головні болі;
  • Сонливість;
  • Набряклість в області ураженого вуха.

Побічні ефекти самі по собі зникають протягом 2-3 днів і не вимагають лікарського втручання. Вам достатньо відмовитися від препарату для їх зникнення.

Серед протипоказань виявилися індивідуально підвищена чутливість до компонентів лікарського засобу, грибкові ураження шкіри, псоріаз, екзема. Не слід використовувати ліки при перфорації барабанної перетинки, часткової втрати слуху через отиту, внутрішньому отиті.

Дітям до 3 років препарат не можна застосовувати вагітним – після консультації з лікарем.

Поради щодо лікування отиту маззю Левомеколь

Щоб препарат продемонстрував свою максимальну ефективність, застосовуйте його не менше 5-7 днів. Термін лікування можна продовжити до 10-11 діб, але, якщо позитивний ефект досягнуто за тиждень, припиніть застосування щоб уникнути сенсибілізації.

Якщо отит набуває загрозливу форму, зверніться до лікаря за призначенням додаткових антибіотиків всередину. Левомеколь – не панацея і самостійно впорається тільки з запальними процесами, виявленими на ранній стадії, які не встигли значно розвинутися. ПРО це свідчить погіршення стану хворого, збільшення кількості ексудату, відсутність позитивної динаміки лікування.

Не використовуйте мазь спільно з ліками, що пригнічують кровотворення (Сульфаніламіди, пиразолин, цитостатики).